Veilingmeester: “Iedereen moet zich op deze veiling gemakkelijk voelen”

Patrick Becks zal op 18 april de openbare veiling van de 44 legakkers op de Vinkeveense Plassen leiden. In zijn carrière zag hij al heel wat opmerkelijke veilingobjecten voorbij komen. Maar een legakker-veiling is ook voor hem uniek.

Is veilen nog wel van deze tijd?
“Veilen is oer-Hollands. We doen het al sinds de 17e eeuw. In die tijd werd werkelijk alles geveild, gewoon op de hoek van de straat. Nu nog kennen we bloemenveilingen, onroerend goed veilingen en bijvoorbeeld antiekveilingen.”

“Veilen is de meest authentieke manier van verkopen. Niets blijft verborgen. Het marktmechanisme speelt zich letterlijk voor je neus af. Het is spannend om mee te maken en uiterst transparant. Ik vind het daarom ook heel mooi dat juist voor de publieke verkoop van de legakkers, gekozen is voor deze verkoopvorm.”

Wat is volgens u de belangrijkste reden dat mensen mee moeten doen aan de veiling?
“Bij veel andere veilingen zijn de objecten heel verschillend. In dit geval gaat het om 44 soortgelijke objecten. Dat betekent dat mensen die een legakker willen kopen heel veel kans hebben. Als ze het ene kavel mislopen, dan kunnen ze gewoon meebieden op een volgende.”

Veel mensen hebben nog nooit deelgenomen aan een veiling. Wat is uw belangrijkste advies?
“Informeer uzelf zo goed mogelijk. Over uw aankoop, én over het veilingproces. Kom naar de informatieavonden. Schroom niet om daar uw vragen te stellen.”

“Deze veiling is voor mij een kans om nieuwe mensen te laten kennis maken met mijn vak en mijn passie. Ik zie het als mijn belangrijkste taak om mensen die geen of weinig veilingervaring hebben op hun gemak te stellen. Te zorgen dat ze het proces begrijpen en ook daadwerkelijk gaan meebieden.”

Patrick Becks leidt de veiling van legakkers op 18 april. Vroeger was hij veilingmeester voor grote internationale veilinghuizen zoals Sotheby’s en Bonhams. Daar was hij verantwoordelijk was voor vele adellijke en koninklijke veilingen. Ook leidde hij vele kunst- en liefdadigheidsveilingen.