Geslaagde veiling eilandjes Vinkeveense Plassen

De veiling van legakkers in de Vinkeveense Plassen op 18 april 2017 is goed verlopen. In totaal werden 38 legakkers verkocht; langwerpige smalle eilandjes ontstaan door turfwinning in de vorige eeuw. “De belangstelling was goed. Het is een mooi resultaat, dat bijdraagt aan het behoud van het unieke landschap van de Vinkeveense Plassen”, aldus Anco Goldhoorn, bestuurder van het Recreatieschap Vinkeveense Plassen.

De veiling bracht in totaal € 440.000 op. De opbrengst komt ten goede aan het recreatiegebied de Vinkeveense Plassen en wordt ingezet voor vervangende beschoeiing van legakkers en zandeilanden en betere toegankelijkheid van het gebied.

Het Recreatieschap Vinkeveense Plassen liet in totaal 44 legakkers veilen, omdat er onvoldoende middelen waren voor onderhoud. Alleen beschoeiing kan voorkomen dat legakkers wegspoelen, maar dat is een kostbare operatie. Het Recreatieschap beraadt zich op welke manieren ook de niet-verkochte legakkers behouden kunnen blijven en streeft ernaar deze alsnog te beschoeien.

Ongeveer de helft van de verkochte legakkers heeft een beschoeiingsverplichting. De nieuwe eigenaar moet binnen drie jaar tijd nieuwe oeverwanden plaatsen. Op de legakkers mag niet worden gebouwd. Illegaal bouwen betekent een direct opeisbare boete van € 50.000. De gemeente De Ronde Venen werkt op dit moment aan een nieuw bestemmingsplan waarin wordt bekeken of in de toekomst bouw binnen vastgestelde kaders mogelijk moet worden. Of bouw mogelijk wordt, is afhankelijk van verschillende onderzoeken en is dus geen zekerheid.

Legakkers zijn een karakteristiek onderdeel van recreatiegebied de Vinkeveense Plassen, dat jaarlijks tienduizenden bezoekers trekt. Tachtig procent van de legakkers is al in handen van particulieren.  “We moeten als schap helaas keuzes in de financiering maken. Particulieren zijn gelukkig goed in staat om het onderhoud van legakkers zelf te organiseren. Het is pijnlijk om afscheid te moeten nemen van een deel van de legakkers, maar mooi om te weten dat ze nu wel worden behouden,” aldus Goldhoorn.

Het Recreatieschap Vinkeveense Plassen is een samenwerking van de gemeente De Ronde Venen, de gemeente Amsterdam en de Provincie Utrecht. Het Recreatieschap ziet het als haar missie om de toegankelijkheid van de plassen te vergroten met kwalitatief hoogstaande en meer diverse recreatievoorzieningen. Met als doel ervoor te zorgen dat bezoekers ook in de toekomst kunnen blijven genieten van dit unieke recreatiegebied.